Ο Λευκός Τίγρης

leftos_tigris_1“Γιατί αυτή η γη,η Ινδία, ποτέ δεν ήταν ελεύθερη. ..Το 1947 οι Βρετανοί έφυγαν, αλλά μόνο ένας ηλιθιος θα πίστευε ότι ελευθερωθηκαμε”

Ο Μπαρλάμ δεν ήταν πάντα επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην κάστα των Χαλβάι, κι αυτό σημαίνει δυσκολίες, κακουχίες και σκληρή δουλειά για τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειας.

Ο Μπαρλάμ, μέσα από τις επιστολές του προς τον πρόεδρο της Κίνας, μας δείχνει ένα άλλο πρόσωπο της Ινδίας. Όχι μόνο την αναπτυσσόμενη πλευρά των μεγαλουπόλεων, αλλά και τη δυστυχία, τις δυσκολίες και τις απώλειες των μικρών πόλεων. Βλέπουμε την έλλειψη πόρων, τη δυστυχία, την προσπάθεια για κάτι καλύτερο. Ο Μπαρλάμ είναι ο μέσος Ινδός στις κατώτερες κάστες, και η ζωή του δε μοιάζει καθόλου με ταινία.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αληθινό, σκληρό σε κάποια σημεία του, αλλά απίστευτα περιγραφικό και καλογραμμένο.  Ο λόγος του είναι απλός, επεξηγηματικός, και ιδιαίτερα ενδιαφέρων. Ένα από τα δυνατότερα σημεία του βιβλίου είναι η επεξήγηση εννοιών χαρακτηριστικών για την Ινδία, όπως οι κάστες.

Να το διαβάσω; Αξίζει, αξίζει, αξίζει! Δε θα μπορούσα να το τονίσω περισσότερο. Αξίζει τον κόπο σου, το χρόνο σου, το χρήμα σου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σου. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Aravind Adiga, το οποίο κέρδισε το βραβείο Booker το 2008.